Avondfotografie

Haagse Poort – Den-Haag

Avondfotografie, ook wel nachtfotografie genoemd, is een geweldige vorm van fotografie. Door het beperkt aanwezige licht kan je gebruik maken van lange sluitertijden. Waar je overdag een ND filter gebruikt om lange sluitertijden te kunnen halen, is dat met avondfotografie volstrekt overbodig. Natuurlijk heb je een stevig statief nodig waar je je camera op plaatst om bewegingsonscherpte te voorkomen! Ook een afstandsbediening is handig. Zo kan je de sluiter bedienen zonder dat je de camera aanraakt. Want ook het indrukken van de ontspanknop kan beweging veroorzaken.

Begin van het jaar ben ik samen met Pieter Limbeek naar Den-Haag afgereisd. Doel was de Netkous te fotograferen. En wel in de avond. De Netkous is de populaire benaming voor het tussen 2004 en 2006 gebouwde tramviaduct in de Haagse wijk Bezuidenhout. Een prachtige locatie voor avondfotografie. Op de foto zie je meteen het effect wat verlicht rijdende objecten voor een effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Er ontstaan lichtsporen en dat maakt het beeld net wat spannender dan wanneer je een haarscherpe tram in je beeld zou hebben.

De foto die gebruikt is bij de kop van dit artikel is gemaakt bij de Haagse Poort. Je bent vast wel eens naar Scheveningen gereden en als je dan via de A12 Den-Haag binnen rijdt is deze Haagse Poort niet te missen. Je rijdt er immers onderdoor. Overdag is het maar een statisch gebouw maar in de avond, als de lichtjes aangaan en er veel verkeer op de A12 Den-Haag binnen rijdt maar ook verlaat, verandert ineens het beeld van een saai stuk weg onder een gebouw in een prachtig dynamisch beeld. De verlichting van de auto’s zorgt ook hier weer voor de nodige lichtstrepen. Zou je dit overdag gefotografeerd hebben, gebruikmakend van een ND filter, dan heb je kans dat de weg leeg is. Want zolang overdag een object in beweging is en de daarbij gebruikte sluitertijd lang genoeg is, dan zie je dat object niet terug in de foto!

Wil je zelf ook wel eens aan de slag met avondfotografie dan heb ik hieronder 10 Tips voor jou!

Tip 1

Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik een draadontspanner. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele wind stabiel te blijven. Onderschat dit aspect niet; de geringste wind veroorzaakt direct trilling wanneer je camera op de hoogste stand van je statief staat. Een zandzakje kan al wonderen doen om het statief te stabliseren.

Tip 2

Stel handmatig scherp met behulp van live-view. Met de vergrotingsfactor kun je erg nauwkeurig scherpstellen; de autofocus is ’s avonds onbetrouwbaar. 

Tip 3

Stel hyperfocaal scherp, diafragma maximaal f/11. Dat voorkomt diffractie (en kwaliteitsverlies in je RAW) en sluitertijden worden niet overbodig lang met overstraling als gevolg. Hyperfocaal wil zeggen: kies een scherpstelpunt op ongeveer een derde van de gewenste scherptediepte. Zelfs wanneer je op de voorgrond motion blur wilt creeren werkt dit principe.

Tip 4

Gebruik (bij een brandpuntafstand van 85mm of meer) de spiegelopklapfunctie om elke mogelijke trilling te voorkomen met onscherpte in je foto als gevolg.

Tip 5

Wees niet bang om iets hogere ISO waardes te gebruiken zodat je sluitertijden niet onnodig lang worden met ruis en overstraling (van neonlicht) als gevolg. 

Tip 6

Kies zorgvuldig je positie ter voorkoming van met name reflecties (en overstraling) veroorzaakt door straatverlichting. Check dat eerst met try-out shots.

Tip 7

Maak van niet bewegende onderwerpen 6 of meer verschillende belichtingen, van onder- naar overbelicht en voeg die samen tot een HDR file. Er ontstaat een neurtaal file dat prima te bewerken is; je kunt naar wens contrast verhogen en verscherpen. 

Tip 8

Motion blur veroorzaakt door verkeer kun je beinvloeden door de sluitertijden langer of korter te maken, varierend van 0,5 tot 1,5 seconde is mijn ervaring. De bereikbare effecten zijn legio: van lange lichtsporen tot kleuren als penseelstreken (zie foto’s).

Tip 9

Wanneer je de ideale positie hebt gevonden en je camera settings (scherpstelling, diafragma en sluitertijd) zijn in orde maak dan een serie foto’s (minstens 10) vooral wanneer je met motion blur effecten wilt bereiken want de hit rate is meestal erg laag. 

Tip 10

Draag vooral tijdens de winter warme beschermende kleding; je beweegt niet veel waardoor je het sneller koud krijgt dan je denkt. Neem daarnaast materiaal (bijvoorbeeld een flink stuk plastic) mee om je camera en lenzen af te dekken bij een plotselinge regenbui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *